Ποιες είναι οι διατροφικές παγίδες που πέφτουμε ενώ δουλεύουμε;  

Συνήθως όταν δουλεύουμε πολλές ώρες συνεχόμενα, αμελούμε να καταναλώσουμε τροφή ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως πρέπει. Έτσι, ο μεταβολισμός μας λειτουργεί σε πιο αργούς ρυθμούς και φυσικά αυτό δεν ευνοεί ούτε τα κιλά μας αλλά ούτε και την εύρυθμη υγιή λειτουργία του οργανισμού.  Οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια ή συνήθεια που μας ενοχλεί ή μας αποσυντονίζει από την διαδικασία του φαγητού, έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουμε έως και 300 θερμίδες επιπλέον συγκριτικά με την κατανάλωση φαγητού σε περιβάλλον ησυχίας και ηρεμίας. Οπότε όταν τρώμε ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο ή στελνουμε email,  σίγουρα θα καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες. Επίσης, στα γραφεία και σε χώρους εργασίας συνήθως κυκλοφορούν κουτιά με τυροπιτάκια, γλυκάκια, διάφορα αρτοσκευάσματα και άλλα , τα οποία συνήθως είναι βόμβα θερμίδων…. Και μάλιστα κακής ποιότητας θερμίδων.

office 1

Αν δεν έχουμε προλάβει να μαγειρέψουμε τι μπορούμε να τρώμε παραγγέλνοντας απ’έξω;

Οτιδήποτε να παραγγείλετε , ρωτήστε πως είναι μαγειρεμένο. Τα περίεργα ονόματα στα πιάτα ενός καταλόγου εστιατορίου παραπλανούν και ενθουσιάζουν. Αποφύγετε οτιδή

ποτε γράφει σωτέ, πανέ, τηγανιτό, αλά κρεμ. Προτιμήστε πιάτα τα οποία είναι στο γκριλ, ψητά στον φούρνο, στον ατμό, ή βραστά. Ανακαλύψτε τις ‘κρυμμένες’ θερμίδες του καταλόγου! Περιγρ

αφές όπως: πανέ, γκρατινέ, κρεμώδης, με γέμιση τυριών, βουτύρου, τραγανό…, υποδηλώνουν πολλά γραμμάρια λίπους και θερμίδες. Επιλέξετε το σωστό μέγεθος μερίδας. Αποφύ

γετε το ‘μεγάλο’ μέγεθος ή τις  super-sized ή extra large μερίδες. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το παιδικό μενού, στο οποίο συνήθως σερβίρονται μικρότερες μερίδες. Η διαφορά θερμίδων είναι μεγάλη αν επιλέξουμε σωστά ακόμη και στο fast-food : Διπλό cheeseburger: 600 θερμ - Απλό Cheeseburger: 320 θερμ. Μεγάλη μερίδα τηγανιτές πατάτες: 540 θερμ – Μικρή μερίδα 210 θερμ.

Αλλάξτε την συνταγή! Μην διστάσετε να τροποποιήσετε την παραγγελία σας και ιδιαίτερα τα συνοδευτικά και τη γαρνιτούρα. Μπορείτε να ζητήσετε χωριστά τη σως από τη σαλάτα ή το τυρί από τα ζυμαρικά έτσι ώστε να ελέγξετε εσείς την ποσότητα που θα προσθέσετε. Επίσης, αντί για τηγανιτές πατάτες ως γαρνιτούρα, ζητήστε λαχανικά στον ατμό ή βραστό ρύζι.

office 3

Όλες οι σαλάτες δεν είναι και … διαιτητικές.  Αποφύγετε να παραγγείλετε την πιο περίεργη σαλάτα , με τα περισσότερα υλικά και το περίεργο dressing που έχει ο κατάλογος, εκτός αν αυτό το πιάτο θα είναι και το κυρίως! Πολλές σαλάτες περιέχουν κρουτόν (που συνηθως είναι τηγανιτά), μαγιονέζα , τριμμένο τυρί, σάλτσες με αρκετό ελαιόλαδο, αλλαντικά. Και φυσικά όλα αυτά ανεβάζουν τις θερμίδες! Προτιμήσετε απλές σαλάτες, που έχουν μόνο λαχανικά και ζητήσετε χωριστά το ελαιόλαδο ώστε να ελέγξετε τη ποσότητα καλύτερα.

Σνακ που μπορείτε να έχετε μαζί σας:

  • Φρέσκα φρούτα π.χ μπανάνα, σταφύλια, μήλα
  • αποξηραμένα δαμάσκηνα, χουρμάδες ,cranberries
  • Αμύγδαλα

Το τάπερ αποτελεί τάση και μόδα για οποιονδήποτε εργάζεται πολλές ώρες. Αγοράστε πολύχρωμα μοντέρνα τάπερ και φτιάξτε πολύχρωμες σαλάτες, ψητά λαχανικά, σαλάτες με όσπρια και καστανό ρύζι, αραβικές πίτες με σολωμό και λαχανικά και ….κάντε μόδα την υγιεινή διατροφή.