Η σωστή διατροφή προάγει την υγεία μας. Αυτό έχει τεκμηριωθεί από πληθώρα επιστημονικών ερευνών και είναι πλέον ευρέως γνωστό. Εξίσου σημαντικό εύρημα είναι ότι η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού.  Ιδιαίτερα όταν η γρίπη οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, επιβάλλεται η υγιεινή διατροφή, ώστε να ενισχύσουμε και ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Για καλύτερη υγεία, οι αιτίες των ασθενειών όπως οι ιογενείς μολύνσεις - λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν εκδηλωθούν. Το ανοσοποιητικό  σύστημα είναι εκείνο που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού μας καθώς αναγνωρίζει και ‘εξουδετερώνει’ τους ‘’εισβολείς’’. Για ‘αυτό τον λόγο πρέπει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι ενδυναμωμένο αρκετά και αυτή η ενίσχυση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανοσοποιητική δραστηριότητα είναι η ενεργειακή πρόσληψη. Τα άτομα που υποσιτίζονται, συνήθως παρουσιάζουν ασθενές ανοσοποιητικό και είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις. Το ίδιο ισχύει και για παχύσαρκα άτομα με λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Επομένως οι αυστηρές ολιγοθερμιδικές δίαιτες έχουν άσχημες επιδράσεις και στην άμυνα του οργανισμού μας.

Το β-καροτένιο είναι σημείο κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Η ουσία αυτή αυξάνει την δραστικότητα των φονικών κυττάρων, τα οποία καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τους ιούς. Το β-καροτένιο είναι η πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α και είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές. Εμπεριέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως καρότα, πορτοκάλια, μανταρίνια, πεπόνι,  βερίκοκα, ντομάτες, καθώς και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι, χόρτα, μπρόκολο. 

Η βιταμίνη C είναι ευρέως γνωστή για την δράση της έναντι των κρυολογημάτων. Συμβάλλει στη αύξηση της παραγωγής των αντισωμάτων, τα οποία αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών. Βασικές πηγές της βιταμίνης  C είναι τα πορτοκάλια, λεμόνια, πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια, ντομάτες, μπρόκολο, μαϊντανός.

Επίσης η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για την άμυνα του οργανισμού μας. Συντελεί στην παραγωγή β – κυττάρων, τα οποία έχουν ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.  Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά.

Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα τα οποία έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού από τα κρυολογήματα.  Παράδειγμα είναι το σκόρδο. Λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης, διεγείρει την παραγωγή λεμφοκυττάρων και έτσι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Επίσης το χαμομήλι, το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.

Κάποιες απλές διατροφικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα κρυολογήματα και τις ιώσεις.

1.    Καταναλώσετε φρούτα και φυσικούς χυμούς φρούτων .Τα φρούτα είναι η βασική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως ακτινίδια, πορτοκάλια, βατόμουρα
2.    Πίνετε πολύ νερό καθημερινά, ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να είναι όσο καλύτερα ενυδατωμένος γίνεται.
3.    Καταναλώνετε κυρίως ωμά λαχανικά, τα οποία εκτός από βιταμίνες είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, προτιμήστε σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι.
4.    Πίνετε πράσινο τσάι, γιατί λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής του ικανότητας, ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και βοηθάει στην πρόληψη των κρυολογημάτων.
5.    Προσθέτετε σκόρδο και κρεμμύδι σε όλα τα γεύματα.

Γενικά, η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής, πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και η αποφυγή της κατάχρησης κρέατος, σε συνδυασμό με την διακοπή  καπνίσματος και αύξησης της φυσικής δραστηριότητα βοηθούν σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού και κατ’επέκταση στην  πρόληψη των χειμερινών λοιμώξεων. 

Κάποιες γενικές οδηγίες για την ενίσχυση οργανισμού μας είναι:
•    Να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά καθημερινά και  τακτική κατανάλωση ψαριού, ελαιολάδου 
•    Να ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Καθημερινός ύπνος 7-9 ώρες είναι αρκετός για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
•    Να ασκούμαστε τουλάχιστον 3 – 4  φορές εβδομαδιαίως. 
•    Να πίνουμε αρκετό νερό και φυσικούς χυμούς.

Τέλος, σημαντικό είναι  να τονιστεί η αξία των προϊόντων τής κάθε εποχής. Δεν είναι σωστό  να καταφεύγουμε σε κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν παραχθεί με φυσικό τρόπο (π.χ. τομάτα τον χειμώνα).  Τέτοια τρόφιμα στερούνται βιταμινών και ιχνοστοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα για την θωράκιση της υγείας μας. Επομένως, καλό είναι να καταναλώνουμε κάθε τρόφιμο στην εποχή του. 

Η φύση από μόνη της ξέρει τι χρειαζόμαστε την κάθε εποχή και στη συνέχεια το παράγει. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα «όπλα» της φύσης σαν ασπίδα απέναντι στον χειμώνα που έρχεται παράλληλα με αυξημένη κίνηση και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής!

Αναστασία Κόκκαλη

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος