Οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου είναι τα επίσημα συμπεράσματα σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για την έρευνα του καρκίνου  (World Cancer Research Fund). Αποτελούν ένα σύνολο επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής που, μαζί, μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 

 1.    Υγιές σωματικό βάρος :  Να αποκτήσετε και να διατηρείτε το ιδανικό σωματικό βάρος. Αποφύγετε την αύξηση βάρους και λίπους όσο μπορείτε

2.     Να είστε σωματικά δραστήριοι: Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, να είστε σωματικά δραστήριοι ως μέρος της καθημερινής ζωής – να περπατάτε περισσότερο και να κάθεστε λιγότερο.

3.     Να τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια όπως φακές και φασόλια : Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να είναι   ένα σημαντικό μέρος της συνηθισμένης καθημερινής σας διατροφής.

4.     Περιορίστε τα «fast food».  Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, άμυλο και σάκχαρα βοηθά στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων.

5.     Περιορίστε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας: Αποφύγετε αλλαντικά και λουκάνικα και επιλέξετε άπαχο κρέας 1-2 φορές/εβδομάδα.

6.     Περιορίστε τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη. Πίνετε κυρίως νερό και ροφήματα χωρίς ζάχαρη.

7.     Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Για την πρόληψη του καρκίνου, είναι καλύτερο να μην πίνετε αλκοόλ.

8.     Μην χρησιμοποιείτε συμπληρώματα για την πρόληψη του καρκίνου: Στόχος η κάλυψη των διατροφικών αναγκών μόνο μέσω της διατροφής.

9.     Για μητέρες: θηλάστε το μωρό σας, αν μπορείτε

10.  Αν διαγνωστείτε με κάποια μορφή καρκίνου, ακολουθείστε αυτές τις συστάσεις όσο μπορείτε και επιτρέπεται.