Ο μεταβολισμός αποτελεί λέξη – κλειδί σε κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος! Και είναι λογικό, αφού όσες πιο πολλές θερμίδες καίει το σώμα μας, τόσο πιο σωστά και μόνιμα θα χάσουμε και τα περιττά κιλά. Μέσω της κατάλληλης διατροφικής αγωγής και της τακτικής προπόνησης, μπορείς να ενισχύσεις τις καύσεις, αρκεί να έχεις υπομονή, επιμονή και φυσικά οργάνωση.

 

Μεταβολισμός είναι η πολύπλοκη βιοχημική διαδικασία με την οποία το σώμα σου  μετατρέπει ό, τι τρώς σε ενέργεια. Η ενέργεια είναι απαραίτητη ακόμη και όταν απλά αναπνέουμε. Όσο πιο πολύ δρα

στήριος είναι ένας άνθρωπος, τόσες περισσότερες θερμίδες / ενέργεια χρειάζεται. Ο μεταβολισμός , λοιπόν έχει μία άμεση σχέση με τα κιλά μας, αφού είναι το κλειδί και ο συνδετικός κρίκος στην διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους.

Υπάρχουν οι παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν και επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας όπως: το φύλο και  η ηλικία, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η σύνθεση του σώματος, η φυσική δραστηριότητα και η τροφογενής θερμογένεση (δηλ η επεξεργασία (πέψη και απορρόφηση της τροφής) επηρεάζουν και καθορίζουν τις ολικές ενεργειακές μας ανάγκες.

Διατροφή και Μεταβολισμός

 • Τα μικρά & συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μέγιστη επιτάχυνση του μεταβολισμού. Πρέπει να τρως λοιπόν κάθε 3 ώρες.
 • Οι φυτικές ίνες τονώνουν τις καύσεις . Όσο πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει μια τροφή τόσο πιο αργά το σώμα τη διασπά, άρα καίει περισσότερες θερμίδες για τηναφομοίωση των συστατικών.
 • Το πράσινο τσάι ενισχύει τις καύσεις αρκεί να το πίνεις κάθε μέρα και φυσικά χωρίς ζάχαρη ή μέλι.
 • Πολύ νερό και υγρά είναι απαραίτητα για έναν γρήγορο μεταβολισμό: η κατανάλωση 500ml υγρών επιταχύνει το μεταβολισμό κατά 30% και ιδιαίτερα η κατανάλωση κρύου νερού είναι καλός σύμμαχος.
 • Πρόσθεσε πιπέρι και μικρά αποξηραμένα τσίλι όταν μαγειρεύεις, κρέας , ψάρι ή όσπρια, τα οποία περιέχουν καψαϊκίνη συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Ένα καυτερό γεύμα τη μέρα μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό μέχρι και κατά 25%, ενώ η επιτάχυνση διαρκεί 3 ώρες μετά την κατανάλωσή του.
 • Ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%, λόγω της καφεΐνης και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωσή του.
 • Μην παραλείπεις το πρωινό, καθώς συμβάλλει καταλυτικά στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωινό γεύμα τον επαναφέρει στον φυσιολογικό του ρυθμό. 

 

10 τρόφιμα για καλό μεταβολισμό!

 1. Τζίντζερ
 2. Ταμπάσκο
 3. Πράσινο τσάι
 4. Ασπράδι αυγού
 5. Καρύδια
 6. Γκρέιπφρουτ
 7. Μήλο
 8. Καστανό ρύζι
 9. Αβοκάντο
 10. Νερό