Ελληνικό καλοκαίρι και καρπούζι συνδυάζονται άψογα. Από τα παιδικά μας χρόνια με την φέτα καρπουζιού στην θάλασσα μέχρι το καρπούζι γλυκό που φτιάχνουν νοικοκυρές ανά την Ελλάδα, και το καρπούζι με τυρί τα καλοκαιρινά βράδια, το φρούτο αυτό αποτελεί αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων και έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την Μεσογειακή Διατροφή.

Το καρπούζι λέγεται αλλιώς και υδροπέπονο και κατάγεται από τη Νότια Ασία. Διαδόθηκε στην Νότιο Ευρώπη μέσω των Ινδιών και σημασία έχει ότι καθιερώθηκε και κατάφερε να επικρατήσει στις προτιμήσεις μας για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Όπως όλα τα φρούτα εποχής, έτσι και το καρπούζι έχει υψηλή θρεπτική αξία. Τα 100γρ. καρπουζιού προσδίδουν 21 θερμίδες, 5,3γρ υδατάνθρακες και 94 γρ νερό, αλλά και φυτικές ίνες σε μικρή ποσότητα. Δροσερό και πλούσιο σε νερό είναι ένα ευχάριστο φρούτο που δροσίζει και αποτελεί ένα ευχάριστο ενδιάμεσο σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, συνοδευόμενο πολλές φορές με ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά. 

 Η κατανάλωσή του προσφέρει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, θειαμίνης και βιταμίνης B6. Είναι καλή πηγή μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης Α και σιδήρου. Φυσικά, δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερόλη.

Το καρπούζι είναι διουρητικό, γιατί περιέχει πολύ νερό. Είναι εύληπτο και έχει την ικανότητα να δρα κατά των οιδημάτων και της κατακράτησης υγρών επειδή περιέχει κάλιο.

WATERMELONSORBE

Υπάρχουν περίπου 50 ποικιλίες καρπουζιού και όλες έχουν την ίδια γεύση. Η διαφορά τους βρίσκεται στο μέγεθος, στο χρώμα της σάρκας, στο σχήμα και στο αν περιέχουν λίγα ή πολλά κουκούτσια. Για να είναι όμως καλό το καρπούζι, θα πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθος του, δηλ να είναι συμπαγές και όχι κούφιο, και φυσικά να μην είναι χτυπημένο. Από το κοτσανάκι του καρπουζιού, μπορούμε να προσδιορίσουμε την ωριμότητά του. Αν το κοτσανάκι είναι κιτρινωπό, τότε το καρπούζι θεωρείται ώριμο. Αν το καρπούζι έχει λευκό ή πράσινο μίσχο, τότε δεν έχει ωριμάσει ακόμη. Όταν κόψετε το καρπούζι στο σπίτι, να ξέρετε ότι διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο αν τυλιχθεί σε μεμβράνη, ενώ αν δεν το κόψετε, αντέχει περίπου 15-20 μέρες σε δροσερό μέρος.

Το καρπούζι σερβίρεται μόνο του, σε φρουτοσαλάτες και μπορεί να γίνει χυμός ή πολτός για να προστεθεί σε κοκτέιλ και σε μίξ φρούτων. Υπάρχουν όμως και τρόποι να το απολαύσετε ως γλυκό και μάλιστα λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας ενδείκνυται και όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους. Μία εύκολη και διαιτητική συνταγή είναι η γρανίτα καρπούζι.

ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ:

Υλικά: (για 8 μερίδες) – 1 κιλό καρπούζι (μόνο την σάρκα), χυμός 2 λεμονιών, 150γρ. μέλι ή στέβια ή μελάσσα , ½ κιλό νερό.

Εκτέλεση – Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μίξερ. Τοποθετείτε το μείγμα σε μπολ και το παγώνετε στην κατάψυξη. Πριν σερβίρετε την γρανίτα, την χτυπάτε στο μίξερ, για να αφρατέψει και την προσφέρετε με καλαμάκι. (80 θερμ/μερίδα)

Καλή σας όρεξη!