Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για καλό μεταβολισμό , λαμπερό δέρμα και πλήθος ζωτικών λειτουργιών στον ανθρώπινο σώμα! Ευνοεί την καλή πεπτική λειτουργία, συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενισχύει την πνευματική διαύγεια , μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά και φυσικά ενισχύει την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών

Το να πίνεις περισσότερο νερό για να είσαι καλά ενυδατωμένος όλη την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου προς το καλύτερο. Και τώρα που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές,  είναι η τέλεια στιγμή να υιοθετήσεις καλές συνήθειες ενυδάτωσης. 

"Το σώμα μας αποτελείται από 50-70% νερό και εξαρτάται από το νερό για να λειτουργεί σωστά. Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο στο σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά.  

Χάνεις νερό καθημερινά μέσω διαδικασιών όπως η εφίδρωση, η παραγωγή ούρων και η εντερική λειτουργία. Όταν χάνεις περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνεις, το σώμα σου καταλήγει να μην έχει αρκετό νερό για να λειτουργήσει με τη μέγιστη απόδοση. Το αποτέλεσμα μπορεί να φέρει ανεξήγητο πονοκέφαλο, ζάλη, δυσκοιλιότητα και κόπωση. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση, τη μνήμη και τη γνωστική σου ικανότητα. Μόλις ενυδατωθείς, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν.

Η ενυδάτωση μπορεί συμβάλει στην απώλεια βάρους και βοηθά το σώμα να διατηρήσει την κατάλληλη θερμοκρασία. Το αίμα περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό νερού, το οποίο μεταφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά σου και απόβλητα στα νεφρά σου, τα οποία αποβάλλονται από το σώμα σου μέσω της ούρησης. Η ενυδάτωση βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Το νερό είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, πέτρες στα νεφρά και υψηλή αρτηριακή πίεση.

neerro

Πόσο νερό είναι αρκετό;

"Ένα άτομο λαμβάνει συνήθως το 20% του νερού που χρειάζεται από τα τρόφιμα, ειδικά από τα φρούτα και τα λαχανικά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ποσοστά, υπολογίζεται ότι οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα και οι άνδρες χρειάζονται περίπου 12-14 για σωστή ενυδάτωση. Ωστόσο, αυτοί είναι βασικοί κανόνες και το πόσο νερό ή υγρά χρειάζεσαι διαφέρει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως από:

  • Την άσκηση:Οποιαδήποτε δραστηριότητα που σε κάνει να ιδρώνεις σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεις επιπλέον υγρά για να αναπληρώσεις την ποσότητα που έχασες.
  • Το περιβάλλον: Όσο πιο ζεστός ή πιο υγρός είναι ο καιρός, τόσο πιο πιθανό είναι να ιδρώσεις και τόσο περισσότερο νερό να χρειάζεται να πίνεις. Η αφυδάτωση είναι επίσης πιο πιθανό να συμβεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπως εάν κάνεις πεζοπορία, σκι ή επισκέπτεσαι μια περιοχή με υψηλό υψόμετρο".
  • Κάποια ασθένεια:Εάν είσαι άρρωστη με πυρετό ή κάνεις εμετό ή έχεις διάρροια το σώμα σου χάνει υγρά. Έτσι, είναι σημαντικό να πίνεις περισσότερο νερό, το οποίο θα ενισχύσεις με ηλεκτρολύτες
  • Τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού:Σε αυτά τα στάδια της ζωής, υπάρχουν πολλές περισσότερες μεταβολικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό. Ως εκ τούτου, απαιτούν περισσότερη πρόσληψη υγρών/νερού την ημέρα.

katakratisi 1 4

Πώς να πίνεις περισσότερο νερό

1. Βάλε λίγη γεύση

Στύψε λίγο λεμόνι ή πορτοκάλι σε σκέτο νερό, κόψε λίγο αγγούρι ή πρόσθεσε μέντα για γεύση. Εκτός από γεύση θα έχεις και οφέλη, όπως θα πάρεις κάποιες έξτρα βιταμίνες.

2. Άκουγε το σώμα σου

Μερικές φορές η πιο προφανής λύση είναι η πιο ωφέλιμη. Πιες λίγο πριν διψάσεις. Η δίψα είναι ο τρόπος του σώματός σας να σε ειδοποιήσει ότι χρειάζεται απαραίτητα νερό.

3. Πίνε ένα ποτήρι νερό την ώρα στη δουλειά

Εάν εργάζεσαι 8ωρο, το να πίνεις ένα ποτήρι νερό κάθε ώρα στη δουλειά προσθέτει έως και 8 φλιτζάνια (1.920 ml) στην ημερήσια πρόσληψη νερού. Γέμισε το παγούρι σου ή το ποτήρι σου μόλις φτάσεις στη δουλειά, και κάθε ώρα, απλώς πίνε το υπόλοιπο νερό και ξαναγέμισε. Αυτή η μέθοδος θα διατηρήσει την πρόσληψη νερού σταθερή κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.