Αναρίθμητα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν συνεχώς ότι η επαρκής και σωστή διατροφική υποστήριξη συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Οι διατροφικές μας επιλογές και συνήθειες καθορίζουν εν μέρει και την ποιότητας της ζωής μας. Ιδιαίτερα, σε κλινικό επίπεδο και κατά τη νοσηλεία, η σίτιση συμβάλλει στην επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα μέσο ευχαρίστησης και απόλαυσης.

Η αποκατάσταση αφορά ένα πλήθος θεραπειών για τον ασθενή μέχρι να επιτευχθεί η κινητοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Εδώ, η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη κρίνεται αναγκαία καθώς μέσω της τροφής, το σώμα θα λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή λειτουργία του. Πολλές φορές, όμως, υπάρχουν ‘εμπόδια ‘ και δεν γίνεται εφικτή η επαρκής σίτιση. Η έλλειψη όρεξης, η ανεπιθύμητη απώλεια βάρους, οι δυσκολίες στην κατάποση αλλά και τα ποικίλα κινητικά και ψυχολογικά προβλήματα, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες υποθρεψίας με όλες τις παρενέργειες που συνεπάγονται.

APOKATASTASII 5

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης, η σωστή διατροφή βοηθάει στην καλύτερη κινητικότητα του ατόμου μέσω της απώλειας βάρους, όταν υπάρχουν περιττά κιλά. Η κινητοποίηση του ασθενούς διευκολύνεται αρκετά όταν το σώμα βρίσκεται στα φυσιολογικά κιλά. Σε αντίθετη περίπτωση, τα περιττά κιλά, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πιθανό τραυματισμό ή ανικανότητα του ασθενούς να ΄σηκώσει΄το βάρος του. Επίσης, όταν το βάρος βρίσκεται κάτω από το φυσιολογικό, παρατηρείται αδυναμία και γρήγορη κόπωση του ασθενούς να συμβάλλει στην κινητοποίηση του.

Επίσης κατά τη θεραπεία της αποκατάστασης, η ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού με τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά κρίνεται απαραίτητη καθώς συμβάλλει στην καλύτερη επούλωση πληγών και κατακλίσεων. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών, καθώς επίσης φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και υγρών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Ιδιαίτερα η επαρκής ενεργειακή πρόσληψη  θα βοηθήσει το σώμα να ανταποκριθεί καλύτερα και με καλύτερη απόδοση στις απαιτούμενες ασκήσεις φυσικοθεραπείας.

 Είναι αλήθεια ότι η διατροφική φροντίδα στις νευρολογικές διαταραχές και τις διαταραχές του μυοσκελετικού δεν αποτελεί κύρια μορφή θεραπείας. Παρόλα αυτά όμως, οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις είναι χρόνιες στην φύση τους και γι' αυτό η διατροφική φροντίδα αποτελεί ένα σημαντικό υποστηρικτικό μέσο, που μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της επιθυμητής λειτουργικότητας, αλλά και της ποιότητα ζωής.

APOKATASTASII 6

Η πρόσληψη θρεπτικού και επαρκούς γεύματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία ανάρρωσης γενικά από ιατρικές και χειρουργικές θεραπείες. Μία ομαδική προσέγγιση , όμως,  είναι απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί η διατροφική ισορροπία και επάρκεια των γευμάτων που σερβίρονται. Ο θεράπων ιατρός, ο διαιτολόγος, ο μάγειρας, ο τραπεζοκόμος, η προϊσταμένη, η νοσηλεύτρια όλοι έχουν το δικό τους ρόλο στη ‘διατροφική’ αλυσίδα του νοσοκομείου. Η συνεργασία όλων είναι κρίσιμη ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό σε ποιότητα και σε ποσότητα.

Η διαδικασία του φαγητού είναι κάτι τόσο φυσιολογικό στην καθημερινότητα, το οποίο όμως φαίνεται τόσο ‘ιδιαίτερο’ όταν υπάρχει ανικανότητα σίτισης, λόγω ασθένειας, οδοντικών προβλημάτων, ή λόγω ηλικίας. Ακόμη και μικρά γεύματα μπορεί να είναι επώδυνα και κουραστικά για τον ασθενή.
Κάποια χρόνια νοσήματα όπως κάποιες νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, και η προχωρημένη ηλικία έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη κινητικότητα και την δυσκολία φυσιολογικής κατάποσης και κατ' επέκταση την ανικανότητα πλήρους σίτισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η σύσταση ισορροπημένου διαιτολογίου, ώστε ο ασθενής να τρέφεται σωστά και να έχει μία καλή διατροφική κατάσταση. Η σωστή διατροφή επηρεάζει την αποδοτικότητα, την ευεξία, την εξέλιξη και την κινητικότητα των ασθενών. Σε όλες τις περιπτώσεις, βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η υποθρεψία και η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.