Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το απόλυτο καλοκαιρινό, δροσερό και απολαυστικό επιδόρπιο, έτσι ώστε να το απολαμβάνετε χωρίς να σας βλάπτει.

Η αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων είναι συνυφασμένη με του καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά πολλοί λάτρεις του παγωτού, το  καταναλώνουν όλες τις εποχές!

Πώς φτιάχνονται τα παγωτά;

Τα παγωτά φτιάχνονται με ένα μείγμα που περιέχει γάλα και προϊόντα γάλακτος, ζάχαρη ή/και άλλες γλυκαντικές ύλες, λιπαρές ύλες, χυμούς φρούτων, κακάο, αβγά, σιρόπια, φρούτα, ξηρούς καρπούς. τα οποία αναμειγνύονται και στη συνέχεια το μίγμα τους ομοιογενοποιείται, παστεριώνεται και ψύχεται. Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείται η πλούσια κρεμώδης υφή που απολαμβάνουμε και που έχει τα θετικά, αλλά –δυστυχώς- και τα αρνητικά της. Τελευταία , κυκλοφορούν και vegan παγωτά, τα οποία έχουν ως βάση τους ξηρούς καρπούς και τα sugar-free , τα οποία περιέχουν στέβια αντί για ζάχαρη. Και οι 2 επιλογές είναι προτιμότερες για την υγεια μας!

Στο μικροσκόπιο

Παρ’ όλο που η διατροφική αξία ενός παγωτού ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και τις διάφορες μάρκες, το πόσο χειροποίητο ή επεξεργασμένο είναι, κατά κύριο λόγο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, με περίπου 15 γραμμάρια σε μια μερίδα μισού φλιτζανιού. Μια μπάλα  περιέχει  7 γρ.  λιπαρά και 2 γρ.  πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο παρέχοντάς μας περίπου 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Στα παγωτά βρίσκουμε επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών (Α, C, D, E και κάποιων του συμπλέγματος Β), ενώ μπορεί να παρέχει και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ. Οι θερμίδες εξαρτώνται από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του. Στα παρφέ, για παράδειγμα, λόγω του έξτρα σιροπιού, ξηρών καρπών και κομματιών σοκολάτας οι θερμίδες ξεπερνούν τις 250 ανά 100 γραμμάρια, ενώ οι γρανίτες ξεπερνούν τις 150 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, με τα περισσότερα παγωτά να βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο.

 

Πού μας ωφελεί

Εκτός από πηγή ενέργειας χάρη στους υδατάνθρακες, το παγωτό αποτελεί και μια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, παρέχοντας στον οργανισμό αμινοξέα που του είναι απαραίτητα. Ακόμη, αν το παγωτό δεν είναι γρανίτα και περιέχει γάλα, συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών χάρη στο ασβέστιο, ενώ και το σύνολο βιταμινών του, παρ’ όλο που είναι σε μικρές ποσότητες, μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό εν γένει και τη λειτουργία του. Συν του ότι είναι απολαυστικό και μας χαρίζει αίσθημα ικανοποίησης ανά πάσα στιγμή!

 

Πώς μπορεί να μας βλάψει

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά , τα οποία είναι κορεσμένα, δυστυχώς ανεβάζει τη χοληστερίνη και η αλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ακόμη, τα παγωτά είναι πλούσια σε ζάχαρη, επομένως αντενδείκνυται η κατανάλωσή τους από ανθρώπους με διαβήτη ή όσους ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος.   

 

Πόσο πρέπει να καταναλώνουμε

Σίγουρα δεν μπορούμε να το βγάλουμε από τη ζωή μας, η κατανάλωσή του, όμως, χρειάζεται μέτρο, αν θέλουμε να το απολαμβάνουμε στο πλαίσιο που δεν μας βλάπτει. Επιλέξτε περισσότερες γρανίτες και παγωτά σορμπέ αν ελέγχετε τις θερμίδες σας και αποφύγετε τα παρφέ . Επιλέξτε sugar-free και vegan όπου υπάρχει η δυνατότητα. Περιορίστε την κατανάλωσή του σε 1 μπάλα παγωτού 2-3 φορές την εβδομάδα και αποφύγετε γαρνιτούρες με σαντιγί, σιρόπι και τρούφα. Αν το καταναλώνετε με σύνεση, θα συνεχίσει να είναι η αγαπημένη σας καλοκαιρινή λιχουδιά, χωρίς να επιβαρύνει την υγεία και τη σιλουέτα σας. Και γιατί όχι, πειραματιστείτε και με υγιεινές συνταγές στο σπίτι.

 

Αναστασία Κόκκαλη

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος