Η απόλαυση του φαγητού είναι απαραίτητο συστατικό στην καθημερινότητά μας και συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής μας. Ο τρόπος που τρώμε επηρεάζει την γευστική ικανοποίηση αλλά και τη διαδικασία της πέψης. Αναμφίβολα με τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, οι περισσότεροι τρώνε γρήγορα και σε ακατάλληλο περιβάλλον.

Υπάρχει πάντα όμως τρόπος να βελτιώσουμε τις συνθήκες των γευμάτων αρκεί να αντιληφθούμε τη σημασία που έχουν στην ποιότητα της ζωής μας.
Εκτός από την ποσότητα του φαγητού και τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς, η σχετική έρευνα αποδεικνύει ότι και η ταχύτητα του γεύματος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.
Είναι γνωστό ότι το  γεύμα πρέπει να διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ο βασικός λόγος είναι ότι από τη στιγμή που ξεκινάμε το φαγητό, ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να παραλάβει το μήνυμα του κορεσμού. Συγκεκριμένα , όταν τρώμε αργά, αυξάνονται τα επίπεδα δύο ουσιών που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού και της πείνας, ενώ όταν τρώμε γρήγορα μειώνονται. Οι ουσίες που αυξομειώνονται είναι δύο ανορεξιογόνες ορμόνες του εντέρου: το πεπτίδιο ΥΥ και το πεπτίδιο GLP-1.
Κάνοντας μια μικρή αλλά πολύ σημαντική αλλαγή, τρώγοντας πιο αργά, μπορούμε να νιώσουμε σχεδόν άμεσα τα οφέλη. Με μικρές μπουκιές και καλή μάσηση απολαμβάνουμε το γεύμα για περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ανά τον κόσμο φανατικοί οπαδοί της αργής μάσησης. Το Slow Food Movement, που ξεκίνησε στην Ιταλία πάνω πριν 20 χρόνια, έχει σκοπό να αντεπιτεθεί στο κίνημα του Fast Food. Σύμφωνα , λοιπόν με το  Slow Food Μανιφέστο,  πρόκειται για τρόπο ζωής, καθώς υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να σκεφτεί κάποιος να εκπαιδευτεί και να μάθει τρώει πιο αργά.
Καλύτερη πέψη.


Τρώγοντας αργά, διευκολύνεται και η πέψη. Εξάλλου η διαδικασία της πέψης ξεκινάει με την έκκριση σάλιου στην στοματική κοιλότητα. Επομένως, όσα καλύτερε μασήσετε την τροφή, τόσο πιο ομαλά θα ολοκληρωθεί και η πέψη και θα αφομοιωθούν επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ωφελούνται πολύ και εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα όταν μασάνε καλά την τροφή τους και τρώνε αργά.
Απώλεια βάρους.
Τρώγοντας αργά, η απώλεια βάρους διευκολύνεται. Όλο και περισσότερες έρευνες το επαληθεύουν, καθώς με την αργή κατανάλωση φαγητού, προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται περίπου ένα 20λεπτο το μυαλό μας για να δώσει την εντολή ότι έχουμε χορτάσει. Όταν τρώμε γρήγορα, προσπερνάμε το σημείο κορεσμού και συνεχίζουμε να τρώμε χωρίς να το έχουμε πραγματικά ανάγκη, οπότε και αυξάνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων. Τρώγοντας πιο αργά, έχουμε το χρόνο να συνειδητοποιήσουμε το σημείο κορεσμού και να σταματήσουμε εγκαίρως.
Απόλαυση φαγητού
Ένα ισχυρό επιχείρημα είναι και η γευστική απόλαυση του γεύματος. Οι ‘απαγορευμένες’ τροφές όπως π.χ. είναι τα γλυκά, τα επιθυμούμε επειδή ακριβώς θέλουμε να απολαύσουμε τη γεύση τους. Αν, λοιπόν, τα καταναλώσουμε γρήγορα, δεν θα γευτούμε απόλυτα τα συγκεκριμένα εδέσματα με αποτέλεσμα να θέλουμε περισσότερο. Επομένως, ακόμη και να υποκύψετε σε διατροφικές ατασθαλίες, απολαύστε τες αργά.
Λιγότερο στρες. Τρώγοντας αργά, και προσέχοντας τι τρώμε, μπορεί να γίνει μια πολύ καλή και αποτελεσματική  άσκηση επίγνωσης. Όταν τρώτε, απλά επικεντρωθείτε στο γεύμα. Αυτή η αντίληψη συμβάλλει σε  λιγότερο στρες συνολικά στην ζωή.
Η σημερινή ζωή είναι γρήγορη, χαοτική και στρεσογόνος. Τουλάχιστον η διαδικασία του γεύματος ας χαλαρώσει τους ρυθμούς και ας ομορφύνει κάποιες ώρες της καθημερινότητάς μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το fast food θα οδηγήσει γρήγορα και στο  fast life  . Φάτε λοιπόν αργά!....
Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος