Καθώς διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, τα νηστίσιμα ή αλλιώς σαρακοστιανα έχουν την τιμητική τους μαζί με τις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων αν παχαίνουν τα θαλασσινά ή αν ανεβάζουν την χοληστερόλη οι γαρίδες… Οι μελέτες των τελευταίων ετών μόνο θετικά έχουν να δείξουν σχετικά με την νηστεία και την υγεία μας.

Η νηστεία λοιπόν συστήνει πλήρης αποφυγή κάθε ζωικού προϊοντος π.χ. κρέας, ψαρι, αυγά, γαλακτοκομικά. Επομένως , μία τέτοια διατροφή δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρα και χοληστερόλη, στοιχεία ευνοικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Παραλληλα ένα νηστίσιμο διατροφικό πλάνο περιέχει πλήθος από λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και φυσικά βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μία νηστίσιμη διατροφή αντικατοπτρίζει την διάσημη vegan δίαιτα, στην οποία πολλοί διάσημοι ορκίζονται ότι είναι η απόλυτη δίαιτα ευεξίας και αντιγήρανσης. Τι λέει η επιστήμη? Συμφωνεί, αρκεί να υπάρχει ισορροπία και αρμονία στην πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών. Εξάλλου, η νηστεία της σαρακοστής εκτός από το πνευματικό της νόημα, αποτελεί και μία ωραία ευκαιρία για αποτοξίνωση και υιοθέτηση μίας … διαφορετικής διατροφής έστω και για λίγες μέρες!

Παρακάτω λοιπόν σας δίνω καποιους συνδυασμούς τροφίμων, οι οποίοι εκτός από γεύση συμβάλλουν και στην επαρκή διατροφική κάλυψη για όσους νηστεύουν.

  • Όσπρια: Φακές με κινόα, ρεβίθια με καστανό ρύζι, φασολια με πλιγούρι
  • Καλαμαράκια: γεμιστά με καστανό ρύζι ή πλιγούρι ή φαγόπυρο ή κινόα και λαχανικά, μαγειρεύονται με χόρτα ή λαχανικά στην κατσαρόλα
  • Σουπιές: με σπανάκι, με κριθαράκι (γιουβέτσι), με ζυμαρικά ολικής, με καστανό ρύζι
  • Γαρίδες: σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας ή με ζυμαρικά ολικής ή καστανό ρύζι
  • Μύδια: μυδοπίλαφο ή σαγανάκι με λαχανικά και μανιτάρια συνδυασμένα με ρύζι ή πατάτες
  • Μανιτάρια: ψητά ή βραστά ή μαγειρεμένα με λαχανικά ή πατάτες ή μανιταρόσουπα (σκέτη ή με λαχανικά) ή μανιτάρια φούρνου με ανάμεικτα λαχανικά π.χ. πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες
  • Χορτόσουπες με ποικιλία λαχανικών και χόρτων π.χ. καρότα, σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μανιτάρια

Όσπρια: μαγειρεμένα στον φούρνο ή στην γάστρα ή στην κατσαρόλα με χόρτα ή ζυμαρικά ή ρύζι, μπορείτε να προσθέσετε βραστά όσπρια σε σαλάτες με ωμά ή βραστά λαχανικά.

 

Αναστασία Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος